Microproducts
Image default
Bedrijven

De schoonheid van acrylaat

Voor degenen die niet precies weten wat acrylaat is: acrylaat is een transparante kunststof, ook wel perspex, plexiglas of PMMA genoemd. Dankzij deze bijzondere eigenschap, nl. de 100% transparantie, wordt acrylaat voor vele doeleinden en door vele branches gebruikt. Het is niet alleen de decoratieve meerwaarde die acrylaat populair maakt, het is ook de sterkte van het materiaal wat een absolute meerwaarde is. Acrylaat wordt vaak verward met glas, optisch gezien dan. Maar deze kunststof heeft vele voordelen ten opzichte van glas. Om u een beeld te geven, gaan we op een paar van die positieve eigenschappen in.

Prima alternatief voor glas

Acrylaat is vele malen sterker dan glas en aanzienlijk lichter in gewicht. Dat is een belangrijk voordeel. Het heeft ertoe geleid dat er bijvoorbeeld beglazing wordt uitgevoerd in acrylaat. Denk bijvoorbeeld aan ramen in boten en caravans of aquariums. Mocht je denken dat er niets transparanter is dan glas, dan moeten we je teleurstellen. Acrylaat is nl. wel transparanter dan glas. Weer een reden om dit materiaal te gebruiken voor beglazing. Dan de breuk- en slagvastheid. U raadt het al: zeer breuk- en slagvast is een acrylaat plaat. Dat komt weer zeer goed te pas bij de beglazing die wij reeds eerder noemden.

Eenvoudig te bewerken

Naast bovengenoemde eigenschappen kent acrylaat als voordeel dat het bewerken van het materiaal relatief eenvoudig is. Het is makkelijk te (ver-)vormen, het kan worden gezaagd, geslepen, gepolijst, verlijmd, er kan in worden geboord, het kan worden bedrukt etc. Omdat acrylaat weerbestendig is, kan het dus ook zonder risico in de buitenlucht worden toegepast. Denk hierbij aan gevelbekleding of naamborden. Zo’n 150 kleuren zijn er verkrijgbaar, dus in alle kleuren van de regenboog kan er met acrylaat worden gewerkt. En wat we bijna nog vergeten te melden is dat het materiaal kleurvast en krasvast is.

Meer weten : bezoek de bron