Microproducts
Image default
Bedrijven

De kunst van rietdekken

Het rietdekken is een ambacht van vroeger wat ontzettend veel gedaan werd. Waar een rietendak vroeger het goedkoopste was om te laten leggen is het vandaag de dag voornamelijk terug te vinden bij de wat rijkere buurten. Het is meer een luxe iets geworden dan iets voor de lagere stand. Vroeger werd er met het rietdekken ook niet heel veel geld verdient en kon je er niet echt je beroep van maken. Het was meer iets wat je erbij deed.

Vandaag de dag zijn de mogelijkheden eindeloos als het neerkomt op dakbedekking. De meest voorkomende vandaag de dag is nog steeds wel het leggen van normale dakpannen, maar er komt ook wel steeds meer wat variatie in. Het is ook allemaal afhankelijk van hoe het dak loopt, want niet elk dak kan gebruik maken van dezelfde dakbedekking. Zo kun je bij een plat of een iets gebogen dak alleen gebruik maken van bitumen, pvc, epdm of een groendak. Bij een hellend of gebogen dak kun je dan weer gebruik maken van compleet andere materialen. Hierbij moet je denken aan betondakpannen, leien, riet, kleidakpannen, aluminium, koper en zink. De prijzen verschillen natuurlijk per materiaal en is ook nog eens afhankelijk van hoe groot je dak is. Het is natuurlijk logisch dat je voor een kleiner dak een stuk minder betaald dan voor een groter dak.

Het belangrijkste verschil tussen een plat dak en een hellend dak is dat er bij een plat rekening moet worden gehouden met de regen. Zo zal er bij een hellend dak geen water op het dak blijven liggen, maar bij een plat dak moet de regen opdrogen, omdat het er niet af kan lopen. Dit is dan ook de meest voornam reden dat een plat dak over het algemeen een stuk minder lang meegaat dan een hellend dak.

 

Meer weten : bezoek de bron