Microproducts
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is goedkoop: auto leasen of kopen?

Wie de leasetermijnen van een auto bekijkt, denkt misschien dat het goedkoper is om een auto zelf aan te schaffen. Toch kan lease uiteindelijk voordeliger zijn dan aanschaf. Zeker als je een lening neemt of een andere financieringsvorm kiest omdat je de auto niet gelijk bij aanschaf in één keer kunt of wilt afrekenen. Maar ook als je het hele bedrag wel ineens neertelt, is het soms goedkoper om de auto te leasen.

Kosten van autobezit

Als je zelf een lease auto bezit, komt daar meer bij kijken dan het betalen van de aankoopwaarde. Voor een volledig overzicht over wat autobezit kost, zou je bijvoorbeeld ook de rentederving moeten meetellen: de rente die je zou ontvangen op een spaarrekening voor het geld dat je bij aankoop uitgeeft, maar bij lease op die rekening kunt laten staan. Maar wat vooral oploopt, zijn natuurlijk de kosten van onderhoud en reparatie. Voor een complete set banden van een gerenommeerd merk betaal je al gauw tweehonderd euro. En dat zijn dan nog planbare uitgaven; reparatie of schadeherstel komt altijd onverwacht, en kan al snel in de papieren lopen. Zeker merkgebonden onderdelen zijn niet goedkoop. Een auto leasen is een goede methode om grip te houden op je kosten: je betaalt alleen je maandtermijnen, en de onderhouds- en reparatiekosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

Let op de kleine lettertjes

Niet elke leasemaatschappij biedt echter dezelfde dekking. Zo zijn bijvoorbeeld banden, zeker winterbanden, niet altijd opgenomen in het contract. Soms zijn ook bepaalde verzekeringen, zoals de inzittendenverzekering, niet inbegrepen. Let vooral ook goed op je kilometrage; naheffingen bij overschrijding daarvan kunnen hoog zijn dus het is zaak niet meer te rijden dan in je contract is opgenomen. Wil je nagaan of je goedkoper uit bent met de lease of de koop van een auto, kijk dan dus goed wat er precies in het leasecontract staat.

Meer weten : bezoek de bron