Microproducts
Image default
Aanbiedingen

Wat moet je weten over Jacobskruiskruid?

Deze plant heb je waarschijnlijk wel eens gezien in de natuur, aangezien deze plant gewoon in Nederland groeit. Maar wist je ook dat deze plant giftig is? Dit is voor veel mensen nog een onbekend gegeven. De Senecio Jabobaea zoals deze plant ook wel genoemd wordt kan giftig zijn voor zowel mensen als dieren. In onderstaand artikel zal meer achtergrondinformatie gegeven worden over deze plant. Ben jij nou nieuwsgierig wat de kenmerken zijn van deze plant? Lees dan snel verder!

Het uiterlijk

In eerste instantie ziet de Jacobs kruikruid er helemaal niet zo gevaarlijk uit met de gele kleur. Ergens lijkt het op de gele variant van een madeliefje, maar laat het uiterlijk je niet misleiden. De plant heeft een groene steel met meerdere gele straalbloempjes. De plant kwam vroeger voornamelijk voor in de duinen, maar duikt steeds vaker op in de rest van het land. In het noorden van Nederland komt de plant zelfs vijf keer zoveel voor dan in 1998.

Giftig

De plant is giftig voor alle zoogdieren inclusief de mens. Dit komt door de verschillende alkaloïden die de plant bevat. Deze alkaloïden werken primair in op het centraal zenuwstelsel en hebben vaak neuroactieve of psychoactieve eigenschappen. De bloemen van deze plant bevatten tee keer zoveel gif als de bladeren. Het gif zal pas gaan werken als de plant opgegeten wordt, dit komt doordat de alkaloïden pas in de dunne darm worden omgezet naar giftige alkaloïden.

Ruwvoer

Een veel voorkomend probleem is dat Jacob kruiskruid vaak voorkomt in het ruwvoer van bijvoorbeeld paarden. Doordat dit voer zo verwerkt is dat deze plant niet meer te herkennen is kunnen paarden ziek worden van deze plant. Wil je zeker weten dat het ruwvoer wat jij aan je paard geeft geen Jacobs kruikruid bevat? Laat het voer dan testen bij een partij als Dumea Agroadvies. Hier kan gemakkelijk een test gedaan worden naar dit Jacobs kruiskruid.

https://shop.dumea-agro.nl