Microproducts
Image default
Dienstverlening

Wanneer ben je een erkende elektricien en wanneer niet?

Wie een elektricien zoekt, zal gemerkt hebben dat het aanbod aan elektriciens groter lijkt dan mogelijk. Dat is geen gekke gedachte, want niet alle elektriciens worden officieel erkend. Een erkend elektricien heeft bijvoorbeeld bepaalde keurmerken en certificaten. Met name omdat hij of zij de juiste opleidingen heeft gevolgd. Een erkend elektricien is ook aangesloten bij de vakbond. Daar kun je een erkend elektricien dus mee onderscheiden van een niet erkende elektricien. En dat is wel zo fijn als je overweegt een elektricien in te schakelen, bijvoorbeeld voor het aanleggen van je elektra of het vervangen van een groepenkast. 

Keurmerk KvINL

Een keurmerk dat je tot erkend elektricien kan dopen is bijvoorbeeld het keurmerk KvINL. Dit staat voor Kwaliteit voor Installaties Nederland. Het is dan ook een keurmerk dat in Nederland geldt. Het keurmerk wordt in Nederland erkend, maar zegt dus niets over een elektricien van over de grens. Daar gelden weer andere regels, wetten en keurmerken. Binnen Nederland kun je een erkend elektricien dus onder andere herkennen aan het KvINL keurmerk. Dit is niet het enige, maar wel het bekendste keurmerk.

Vakbond UNETO-VNI

Een erkend elektricien is ook aangesloten bij de vakbond. Dit is in het geval van elektriciens de vakbond UNETO-VNI. Deze vakbond is een fusie van UNETO en VNI. Deze vakbond is van Techniek Nederland en is een ondernemersorganisatie voor installatietechniek. Dat is natuurlijk sterk verbonden met het werk van de elektricien. Vandaar dat een erkend elektricien is aangesloten bij deze vakbond. Daarmee weet je dat je bij een goede elektricien zit of dat je een goede elektricien bent. De vakbond houdt haar leden namelijk goed in de gaten.

Garantie, prijs en kwaliteit

Een erkende elektricien heeft dus een keurmerk of meerdere keurmerken, evenals certificaten, maar is vooral lid van de vakbond. Een elektricien moet natuurlijk de juiste diploma’s hebben om zichzelf elektricien te noemen. Je kunt ook letten op de prijzen en garanties. Een erkend elektricien durft garantie op werkzaamheden te bieden. Een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook. En daarmee kun je kwaliteit garanderen wanneer de prijs niet te gek is en er garantie gegeven wordt.