Microproducts
Image default
Banen en opleidingen

De onderhoudsmonteur van de toekomst

De onderhoudsmonteur van de toekomst

Er zijn tal van ontwikkelingen die invloed hebben op de toekomstige werkzaamheden van een onderhoudsmonteur. Een vacature monteur zal in de toekomst een andere vorm krijgen. In dit artikel zullen een aantal ontwikkelingen waarvan verwacht wordt dat deze van invloed zullen zijn op de toekomst worden uitgelicht.

Ontwikkeling

Allereerst zal persoonlijke ontwikkeling alsmaar belangrijker worden voor de monteur van nu. Zodoende kan de inzetbaarheid van de monteur vergroot worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de monteur hierdoor breder inzetbaar wordt maar dit maakt ook de industrie in zijn geheel aantrekkelijker. Dit zou ervoor  moeten zorgen dat het voor installatiebedrijven gemakkelijker wordt om nieuw personeel aan te trekken. Het wordt verwacht dat een hybride leeromgeving steeds gebruikelijker zal gaan worden in de komende jaren. Via deze manier kunnen monteurs naast het werk in de praktijk constant nieuwe dingen blijven leren. Bij Kuijpers wordt een breed aanbod aan training en cursussen aangeboden aan werknemers.

 

Duurzaamheid

De opkomst van zonne energie en van de warmtepomp maakt dat de machines waar een onderhoudsmonteur zich om bekommert steeds duurzamer worden. Dit maakt het vak en gerelateerde opleidingen nog complexer. In huidige opleidingen wordt al in toenemende mate geëxperimenteerd met zonne energie. 

 

Impact van technologieën, data en robotisering

Nieuwe technologieën maken het mogelijk om storingen op afstand op te lossen. Hierdoor is het niet altijd meer noodzakelijk om fysiek op locaties aanwezig te zijn. Daarbij is het zo dat de kracht van data een steeds grotere invloed zal gaan hebben op het werk van een onderhoudsmonteur. Data maakt het mogelijk om storingen gemakkelijk te kunnen analyseren en toekomstige storingen te kunnen voorspellen. Op deze manier kan een monteur tot een bepaalde hoogte al rekening houden met verwachte werkzaamheden in een bepaalde periode. Verder wordt verwacht dat de impact van robotisering op de werkzaamheden van de onderhoudsmonteur groter en groter zullen worden. Het is nog maar de vraag in hoeverre de menselijke hand in de verre toekomst nodig zal zijn.

 

Autonomie

Tot slot lijkt het er op dat de monteur van de toekomst meer en meer autonomie gaat krijgen. Momenteel wordt er door monteurs vaak in projects teams gewerkt. Hiervoor genoemde ontwikkelingen vergen meer zelfstandigheid van onderhoudsmonteurs.

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-werktuigbouwkunde/monteur-werktuigbouwkunde