Microproducts
Image default
Financieel

Wat is een beleggingsverzekering?

Miljoenen Nederlanders hebben een beleggingsverzekering. Maar een bestaat niet zoiets als één en dezelfde beleggingsverzekering. Ze komen voor een vele soorten en vormen en hebben soms ietwat verwarrende namen. In dit artikel wordt de betekenis van het woord uitgelegd en de verschillende soorten beleggingsverzekeringen besproken.

Het principe van zo’n verzekering is vrij eenvoudig: eens in de zoveel tijd stort je een bepaald bedrag in een zogeheten polis. Hiervan worden door de verzekeraar kosten ingehouden. Het bedrag dat overblijft wordt vervolgens door de verzekeraar belegd in één of meerde beleggingsfondsen. Het geld dat je hier uiteindelijk mee verdient is niet altijd even hoog. Je zou zelfs verlies kunnen maken. Je krijgt van te voren wel een indicatie hoeveel het rendement zou moeten zijn.

Dan de verschillende soorten. Er zijn er talloze, maar globaal zijn ze op de delen in drie verschillende doeleinden: De eerste is de verzekering met als doel het aflossen van de hypotheek. Hiermee bouw je een eigen vermogen op om aan het einde van de looptijd van je hypotheekschuld je hypotheek in één keer te kunnen aflossen. Het tweede doel dat een beleggingsverzekering kan hebben is het opbouwen van het pensioen. Aan het einde van de looptijd komt het kapitaal van vrij en dat wordt dan meestal in gedeeltes uitbetaald zoals dat ook bij een pensioen gebeurt. De hoogte van het pensioen is uiteraard afhankelijk van het rendement van de beleggingen. Het laatste doel dat een beleggingsverzekering kan hebben is het sparen van geld. Wat de uiteindelijke bestemming van het geld wordt kan je dan zelf bepalen. Veelvoorkomende doeleinden zijn dan bijvoorbeeld de studieplannen van de kinderen.

Daarnaast kun je natuurlijk zelf leren beleggen. Eigenlijk is dit veel leuker, maar je moet je er wel goed in verdiepen voordat je er echt mee aan de slag gaat. Op website leerbeleggen.com staan veel handige tips die je kan gebruiken als beginnende belegger.

Meer weten : bezoek de bron