Microproducts
Image default
Boeken en Tijdschriften

Handmatig een mes slijpen

Mes slijpen

Handmatig slijpen is voor degene die wel van een beetje spanning in het leven houdt en voor degene die net wat extra’s halen uit iets zelfstandig doen.

Er zijn drie type stenen voor handmatige slijpstenen: droog (zonder vloeistof), olie (met mineraalolie), en water (inderdaad, met water). De meest populaire merken zijn Norton, Naniwa, en DMT.

Er zijn veel slijpstenen met zowel een grove kan als een fijne kant op dezelfde steen. Andere stenen hebben slechts één grofheid en dan heb je meer dan één steen nodig. Pak een grove steen voor de bottere messen, omdat deze agressiever slijpen. Eindig uiteindelijk op een fijne steen voor een mooi resultaat.

Stappen voor het slijpen van een mes

Vind de juiste hoek om te slijpen – Eerst wil je het mes vlak op de steen houden. Kantel het mes dan langzaam, totdat de rand plat op de steen ligt. Dit is de hoek waarin je het mes wilt slijpen.

Begin met slijpen – Nu kan je simpelweg een heen-en-weer methode toepassen voor het slijpen. Dit zou moeten voelen alsof je een laag van de steen af wilt snijden. Doe dit even vaak aan beide kanten van het mes. Een lichte druk dat gelijk staat aan ongeveer vijf kilo moet genoeg zijn om je mes te slijpen.

Zet een braam – Kijk af en toe goed om te zien of je een braam ontwikkeld op je rand. Je kan de braam voelen met je vingers en vaak zie je het ook in het licht. Je wilt dit over de hele rand ontwikkelen en uiteindelijk op een fijne steen eindigen, waar je de braam mee verwijderd. Als je het moeilijk vind om een braam te ontwikkelen, pak dan een viltstift en kleur de snijdrand helemaal zwart. Dan zie je welke delen je goed slijpt en welke delen je vergeet.

Kijk goed uit dat je de punt niet hard naar beneden drukt als je het over de steen glijdt. Dit kan ertoe leiden dat de punt een ronding krijgt en dat kan erg lastig zijn om weer te repareren. Slijpstenen geven een zeer relaxte vibe als je ze goed gebruikt, als je ze niet goed gebruikt en het mes bot wordt, dan kan dit uiteraard anders zijn.

Meer weten : bezoek de bron