Microproducts
Image default
Gezondheid

Verschillende oorzaken voor fertiliteit

Fertiliteit is een woord dat niet bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Verminderde vruchtbaarhied is echt een term die wel bij veel mensen bekend in de oren klinkt. Een verminderde vruchtbaarheid bij mannen heeft vaak als oorzaak dat zaadcellen een bepaalde afwijking hebben. Er zijn dan ook verschillende diagnoses die gesteld kunnen worden. 

Zo kan een man bijvoorbeeld te maken hebben met oligozoöspermie. Dit houdt in dat er minder dan achttien miljoen zaadcellen vrijkomen bij een zaadlozing. Men spreekt van Azoöspermie als er helemaal geen zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat er spraken is van een verminderde beweging in de zaadcellen. Als dit het geval is spreken we van asthenozoöspermie. Bovendien kunnen zaadcellen een afwijkende vorm hebbben. In dit geval wordt en gesproken over teratozoöspermie. Met deze laatste twee aandoeningen hebben de zaadcellen meer moeite om de eicel te bereiken waardoor de kans op een bevruchting kleiner wordt. 

Al deze afwijkingen kunnen door dezelfde oorzaken tot stand komen. Mannen kunnen een stoornis hebben in de aanmaak van zaadcellen, ze kunnen een stoornis hebben in de lozing van zaadcellen, of zij kunnen seksuele problemen hebben waardoor er een afwijking kan ontstaan. 

Deze stoornissen in de aanmaak van zaadcellen kunnen tot stand komen door een verkeerde leef-, of werkomgeving of verkeerde leefgewoonten. (alcohol, medicijnen, stress, roken, diabetes, gewichtsproblemen). Bovendien kan het ook zo zijn dat het erfelijk bepaald is dat je een afwijking hebt in de zaadcel, dit komt gelukkig maar zelden voor. Ook kan het zo zijn dat je hormonale stoornis hebt in de hypofysen. 

Infecties en trauma’s kunnen een stoornis in de lozing van zaadcellen veroorzaken. Bepaalde ziekten of een aangeboren afwijking kunnen ook de oorzaak van deze stoornis zijn. 

Als een man impotent is en seksuele problemen heeft kan dit de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid. Impotentie is echter niet hetzelfde als onvruchtbaaheid, maar kan wel als een combinatie met elkaar voorkomen. 

Meer weten : bezoek de bron