Microproducts
Image default
Gezondheid

Een tekort in vitamine B12

Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen aan te maken en zorgt ook voor een correcte werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke middelen, zoals vlees, melk, vis en eieren. De vitamine wordt ook wel cobalamine genoemd.

Mensen die geen dierlijke producten eten of drinken, zoals veganisten, hebben een grotere kans op een tekort van vitamine B12. Tevens hebben ouderen met de maagziekte atrofische gastritis en mensen met een tekort aan bepaalde maageiwitten een risico om een tekort aan vitamine B12 te hebben. Dit tekort kan leiden tot bloedarmoede, genaamd macrocytaire anemie. Ook kan het zorgen voor tekorten met neurologische gevolgen, zoals tintelende vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen, spierzwakte en paraestesie.

De B12 vitamine is oplosbaar in water en aardig stabiel wanneer het verhit wordt. Melk die gekookt is of een doorbakken stuk vlees bevat dus nog steeds genoeg vitaminen. Een tekort van deze vitamine kan leiden tot een vorm van bloedarmoede, zoals eerder al besproken is. Dit tekort kan ontstaan doordat je geen dierlijke producten consumeert of een tekort hebt aan een bepaald maageiwit met de naam Intrinsic Factor. Dit eiwit zorgt ervoor dat B12 vitaminen opgenomen kunnen worden in de dunne darm. De opname van B12 kan ook verminderd worden in de dunne darm door bepaalde maagdarminfecties en aandoeningen. Ook zorgt het geneesmiddel metformine voor een remmend B12-gehalte. Dit is een medicijn dat wordt ingenomen door diabetespatiënten.

Een tekort kan ontstaan nadat een deel van je maag operatief verwijderd is. Dit deel kan net het deel zijn waarin het eiwit voorkomt. Een injectie met vitamine B12 moet het tekort verminderen. Het lichaam kan ook antistoffen aanmaken tegen deze vitamine. Hierdoor wordt de opname van vitamine B12 geremd.

Vitamine B12 wordt samen met alle andere vitaminen verwerkt in voedingssupplementen. Topvitamins heeft een groot assortiment hierin en vast wel iets voor jou tekorten.

Meer weten : bezoek de bron