Soorten schemerschakelaars

Wat is een schemerschakelaar

Een schemerschakelaar is een doorgang in een stroomkring, waarmee je de elektrische stroom kunt doorlaten of verbreken. Met de schakelaar kan je een toestel of ledverlichting aan of uitdoen. In huis bezitten we gewoonlijk vele schakelaars om de lichten aan te doen. Er bestaan vele soorten schemerschakelaars die ieder hun afzonderlijke kenmerken beschikken. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende schakelaars in huis.

Enkelpolige schemerschakelaar

De enkelpolige schemerschakelaar heeft één ingang en één uitgang en wordt gebruikt om één lichtpunt te bedienen. Deze schemerschakelaar sluit één stroomdraad uit om de elektriciteit te afbreken.

Dubbelpolige schemerschakelaar

De dubbelpolige schakelaar, ook wel tweepolige schakelaar, heeft twee ingangen en uitgangen, welke simultaan onderbroken kunnen worden. De tweepolige schakelaar bedient beide stroomdraden, wat de veiligheid vergroot. Deze schemerschakelaar wordt dan ook gebruikt in badkamers en voor buiten.

De wisselschakelaar

De wisselschakelaar maakt het mogelijk om één lichtpunt vanaf tweetal plekken aan of uit te doen. Deze schemerschakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een led lamp boven een trap. De led verlichting is van onder en van boven aan of uit te doen.

De kruisschakelaar

De kruisschakelaar maakt het mogelijk om een lichtpunt vanuit drie of meer schemerschakelaars te bedienen. Een voorbeeld is een slaapkamerlamp die bij de deur kan worden aangedaan en kan worden uitgeschakeld aan beiden de kanten van het bed (of andersom: aan bij het bed en uit bij de deur).

De trappenhuisautomaat

Deze schemerschakelaar schakelt het licht in zodra er op de knop gedrukt wordt en schakelt het vanzelf uit na een bepaalde periode. Deze schemerschakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in trappenhuizen, kelders en gangen. Hij zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden. Je kunt zelf afstellen hoe lang de schakeltijd is.

De telerupter of inpulsrelais

Met deze schemerschakelaar kun je een licht fel aanzetten of juist dimmen. Door de schakelaar verscheiden keren aan te raken kun je de hoeveelheid stroom en dus de hoeveelheid licht afstellen.

Nog veel meer soorten schemerschakelaars

Er bestaan nog veel meer soorten schakelaars en elke schakelaar heeft zijn eigen symbool in de installatietekening. Bedenk goed wat de schemerschakelaars moet kunnen doen en overleg met een vakman als je nog meer info nodig hebt.

Meer weten : bezoek de bron