Microproducts
Image default
Bedrijven

GPS toepassingen

Het global positioning system (GPS) werd oorspronkelijk ontwikkeld en gebruikt door militairen en veiligheidsdiensten tijdens de Koude Oorlog. In de jaren ’80 werd de GPS technologie ook beschikbaar voor civiele toepassingen. Vandaag de dag gebruiken miljoenen mensen wereldwijd de satelietnavigatie om van A naar B te komen en nog veel meer.

Verreweg de bekendste toepassing van GPS is de satelietnavigatie voor voertuigen, vliegtuigen en schepen. Met een GPS-ontvanger kan men zeer nauwkeurig de positie en snelheid vaststellen op de kaart, in de lucht of op zee. Weggebruikers kunnen met behulp van hun portable Gps trackers een route rijden en verkeersproblemen ontwijken doordat er verkeersinformatie kan worden ontvangen via de systemen.

Maar er is nog veel meer mogelijk met gps. Zo kunnen wandelaars met behulp van GPS hun routes uitstippelen, lopen en op het goede pad blijven. Ook spelletjesliefhebbers hebben profijt van GPS. Geocoaching is een spel waarbij er een schat gezocht moet worden. Met behulp van exacte GPS-signalen kan het verstopte voorwerp worden gevonden.

Verder maken ook hulpdiensten veel gebruik van GPS. Met behulp van een voertuigvolgsysteem op basis van GPS is het niet alleen mogelijk om de weg naar de locatie van het ongeval sneller te vinden, maar kan de locatie ook preciezer bepaald worden zodat extra hulp snel ter plaatse kan zijn. Dat is vooral heel erg waardevol gebleken bij zoek- en reddingsacties op zee en bij extreme weersomstandigheden aan land waarbij elke seconde telt.

Ook door wetenschappers en technici wordt er gebruik gemaakt van GPS, bijvoorbeeld bij wetenschappelijke experimenten of om geologische activiteit (aardschokken, vulkanische activiteit) in de gaten te houden. Door de GPS-apparatuur strategisch te plaatsen kan er bijvoorbeeld beter worden ingeschat hoe de klimaatverandering zich ontwikkeld. GPS heeft er ook voor gezorgd dat (land)kaarten nu nog nauwkeuriger kunnen worden samengesteld.

Meer weten : bezoek de bron