Microproducts
Image default
Aanbiedingen

Het bemesten van je tuin voor beginners

De echte kenners weten als geen ander hoe belangrijk het is om je tuin te bemesten. Toch zijn er veel beginners die nog niet precies weten waarom het bemesten van je tuin zo belangrijk is of hoe dat precies in zijn werking gaat. Net als alle levende soorten op deze wereld hebben planten en bloemen voeding nodig om te kunnen overleven. Planten en bloemen halen hun voedingsstoffen uit de grond waarop ze staan. Je kunt je voorstellen dat de voedingsstoffen uit de bodem op den duur een keer opraken. Zie het als een waterijsje, als je lang genoeg blijft zuigt aan het ijsje verdwijnt de kleur en alle smaak uit het ijs en smaakt het nergens meer naar. Het bemesten van de grond in je tuin is dus nodig zodat je planten en bloemen genoeg voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. 

Wanneer bemest ik mijn tuin?

Voordat je in volle enthousiasme aan de slag gaat is het wel verstandig om even na te denken over de timing van het bemesten van je tuin. Zoals hierboven uitgelegd hebben de planten en bloemen de voedingsstoffen uit de bodem nodig om goed te kunnen groeien. We raden dan ook aan om de bodem te bemesten op het moment dat de bloemen en planten deze voedingsstoffen het meest nodig hebben. Je bemest jouw tuin of moestuin dus in het voorjaar, het groeiseizoen. Wanneer je tussen maart en mei je tuin bemest hebt zit je helemaal goed! 

Welke mestsoort heb ik nodig?

Wanneer het voorjaar voor de deur staat of net is aangebroken is het tijd voor jou om naar de winkel te hollen om de juiste mest in te slaan. Maar hoe weet je nu welke mest je nodig hebt? Er zijn twee grote verschillen in mestsoorten te vinden, er is namelijk kunstmest en organische mest beschikbaar op de markt. Organische mest heeft in de meeste gevallen de voorkeur, dit komt doordat de stoffen die gebruikt worden ook daadwerkelijk in de natuur voorkomen waardoor de planten hier op lange termijn veel profijt van hebben. De planten kunnen de stoffen uit de organische kunstmest eerst afbreken tot mineralen waarna ze deze mineralen opnemen. De werking hiervan werkt heel lang nog door en is daardoor heel goed voor de gezondheid van de planten. Kunstmest is voornamelijk aan te raden wanneer jouw planten echt even een boost kunnen gebruiken. Wanneer je gesnoeid hebt of gemaaid hebt en de planten daardoor een flinke klap te verduren hebben gehad, kan het voordelig zijn om de planten kunstmatige voedingsstoffen te geven. Let hierbij wel op met de dosering; te veel van de kunstmest is funest voor de wortels en de planten kunnen hieraan doodgaan. 

Heb je specifieke vragen over het bemesten van je moestuin? Kijk dan vooral even op de pagina pagina “Bemesten van je moestuin | Ecostyle”. Deze specialisten hebben veel verstand van groen en tuinieren en beantwoorden in een handomdraai al je vragen.

https://ecostyle.nl/